Alternativ arbetarlitteratur

Jag gnällde ju nyligen lite på Rasmus Landström för att han inte riktigt kollat upp huruvida det faktiskt finns ”arbetarlitteraritet” bland den brokiga motoffentlighet som växt fram de senaste två decennierna – det där vi kallar internet.

Först nu slog det mig att jag faktiskt har ett bra exempel själv. Podcasten Bibliotek av Johannes Nilsson och Kringlan Svensson sysslar (om än inte längre lika frekvent som när de startade) med att lägga upp ljudböcker, främst noveller, och de finansierades av Patreon (dock inte längre) och Swish. ”Podden som också är ett förlag”, som rubriken till deras Flashbacktråd heter, är ju där med ett typexempel på 2000-talets nya alternativa medielandskap bortom mainstream.

Nu är väl de två knappast några renodlade arbetarförfattare, men jag kommer åtminstone på en novell, Johannes Nilssons Revolt, som definitivt kvalar in i vad Landström beskriver som typisk för 10-talets arbetarlitteratur – det handlar om äldrevården och det är individualism i en tid då någon arbetarrörelse knappt finns representerad på arbetsplatserna. Men det handlar ändå om kamp, och om klass, om än inte om klasskamp i någon konventionell bemärkelse.

Bibliotek · Revolt

Bibliotek finns även att få tag på där poddar finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *