Mina förhoppningar på Oikos

Hörde att Mattias Karlsson från SD håller på att starta en konservativ tankesmedja kallad Oikos. Lyfte lite halvt på ena ögonbrynet då jag hörde att Malcom Kyeyune skulle ingå i styrelsen. Jag har stora förhoppningar på detta. Eller nä, det har jag inte, men jag tar tillfället i akt att hoppas lite.

Alltså, till att börja med, jag är inte konservativ, inte alls faktiskt. Men jag är inte heller liberal, och den liberala dominansen i det här landet kan ibland bli så förlamande att det faktiskt finns stunder då jag saknat en ordentlig kulturkonservatism i det här landet.

Då borgerligheten domineras av en illitterat bolagshöger och reklamarliberaler som tycker kommersialismen är kulturens högsta stadium har jag då och då önskat mig lite världsfrånvänd snobbism av brittisk typ. En reaktionär herre i tweed med en Financial Times under armen som fnyser åt att dagens ungdom inte längre ägnar sig åt studier i klassisk grekiska är i mina ögon evinnerligt mer intressant än nån mäklarnatur med backslick som twittrar att Blondinbella är en bra förebild för framtida entreprenörer.

Jag vill hellre ha en statsminister som pissar på sina undersåtar genom att stoltsera med sin adelssläkts förfinade och kultiverade vanor där kvastar uppstoppade i röven under Lundsbergsåren följts av operabesök och årliga rävjakter än en som säger i intervjuer att hans favoritband är Da Buzz. Jag läser hellre Axess än Neo. Ja, ni fattar.

Så, nu till mina önskningar. Vågar man hoppas på att denna nya tankesmedja kommer starta ett bokförlag och att detta bokförlag kan, i alla fall delvis, ägna sig åt att ge ut konservativa klassiker? Det är nämligen en sak jag uppskattar med Timbro, näringslivets ökända propagandacentral nr 1. Vid sidan av värdelösa rapporter ägnade att skrivas av av ledarskribenter och allehanda samtidstrams så kan vi tacka Timbro att klassiker som Rand, Friedman, Hayek och Nozick översätts och ges ut i vårt lilla land.
Vilket är en stor kulturgärning då dessa författare naturligtvis aldrig skulle nått bokhandlarna om de lämnats ut till en fri marknad där enbart vinstintressen styrde utbudet.

Så, att ge ut gammalt mög borde ju faktiskt ligga inom en konservativ tankesmedjas arbetsbeskrivning, skulle jag vilja hävda. Min önskelista för framtida bokutgivning på Oikos Förlag ™:

Joseph De Maistre – tror inte det finns någonting på svenska alls.

Edmund Burke – nyutgåva med boken om franska revolutionen med flera för- och efterord av samtida intellektuella. Även andra, mindre kända skrifter vore kul.

Oswald Spengler – den där boken där han vill ersätta demokratin med en preussisk högersocialism.

Sen är ju konservatism mer än bara konservativa tyckare och vill Oikos även bidra till att bevara vårt kulturarv, vilket väl rimligtvis borde vara i konservatismens intresse, så önskar jag vidare:

Samtliga kyrkofäders samtliga skrifter.

Thomas av Aquino – Summa theologica.

Samtliga medeltida skolastikers samtliga kommentarer till Aristoteles.

Martin Luther – samlade skrifter

Albrecht Dürer – Faksimiltryck på hans gamla tryckverk. Idag ses de alltid utanför sitt sammanhang, som om de vore tavlor, men han sysslade faktiskt mest med trycksaker, bilderböcker.

Robert Hooke – Micrographia. Samma som ovan, exakt kopia av originalet, det spelar ingen roll att folk inte fattar latin, jag vill ha de fina bilderna i en stor bok av högkvalitativt papper.

Hela det antika Egyptens litterära kanon – myter, teologi, vishetslitteratur, hymner osv. (Väldigt lite finns på svenska, Dödsboken kom här om året, mycket mer finns inte att få tag på. Åke Ohlmarks översatte Echnaton och hans anhängares solhymner, men det var längesen och var bara andrahandsöversättningar.
Jag läste någonstans att egyptiska myter och liknande är så svåröversatta att det blir dödstråkig läsning för andra än experter, och att det är därför det mest bara finns sammanfattningar, men va fan, det är väl klart en konservativ tankesmedja ska ta tag i det här. Egypten är såklart Väst, passa på och cementera det nu innan araberna kommer på att kulturellt appropriera det! Rädda faraonernas Egypten från islamiseringen!)

Samtliga runstenar – Jag tänker stort format, ett uppslag består av ett fint foto av stenen på vänster sida, till höger skriften i runor, i översättning, tolkningar och information om var den finns osv.

Samtliga hällristningar – Samma upplägg som ovan.

Slut på önskelista. Det var vad jag kunde komma på just nu i alla fall…

Nu gäller det Oikos, gör mig inte besviken nu! Segra eller dö!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *